روایت یک دیدار؛ از دل حادثه تا بازگشت امید

در مرکز حمایت از افراد دارای معلولیت ضایعه نخاعی طرشت، مراجعان از نخستین روزهای آسیب در یک مسیر فشرده و تخصصی قرار می‌گیرند تا دوباره بتوانند حرکت کنند، کار کنند و امید را پس بگیرند، رئیس سازمان بهزیستی امروز از این مرکز بازدیدی داشت.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، شاید یک ترمز دیرهنگام، یک لغزش روی داربست یا سقوط ناگهانی از ارتفاع، تمام مسیر زندگی را عوض کند. برای برخی این تغییر یعنی قطع نخاع و وابستگی دائمی به ویلچر. تجربه‌ای که می‌تواند تا مرز خاموشی امید پیش برود. اما در گوشه‌ای از تهران، جایی هست که این روایت تلخ را به داستانی از تلاش و بازگشت به زندگی بدل می‌کند جایی به نام "مرکز حمایت از معلولان ضایعه نخاعی طرشت."

ظهر امروز، سید جواد حسینی؛ رئیس سازمان بهزیستی کشور، مهمان این مرکز بود. پیش از ورود او، جمعی از اعضای مرکز با ویلچر در محوطه ایستاده بودند و با لبخند و گرمی آماده استقبال بودند. 

با ورود رئیس سازمان بهزیستی با نگاه‌های پرانرژی به استقبال او رفتند و ناهید یارمحمدی؛ مدیرعامل مرکز حمایت از معلولان ضایعه نخاعی طرشت در ابتدای بازدید گفت: ۲۰ سال است که در اینجا به صورت تخصصی خدمت می‌کنیم، در این مرکز، ۱۸ نفر به‌طور شبانه‌روزی مستقر هستند. ظرفیت روزانه کاردرمانی و فیزیوتراپی ما ۸۰ نفر است و برای اسکان موقت توانبخشی، ۱۰ تخت داریم.

او توضیح داد که بیماران تازه‌دچار ضایعه نخاعی، در «دوره طلایی» دو تا چهار ماهه پس از آسیب، اینجا بستری می‌شوند تا تحت کاردرمانی و فیزیوتراپی فشرده قرار بگیرند.

اضافه شدن ۵ تخت بستری جدید

امروز با حضور رئیس سازمان بهزیستی، ۵ تخت دیگر به ظرفیت مرکز اضافه شد؛ اتفاقی که برای ده‌ها نفر در صف انتظار خبری خوش بود.

در بخش فیزیوتراپی موسسه، صدای دستگاه‌ها، تلاش مربیان و حرکت آرام اندام‌ها فضای خاصی ایجاد کرده بود. متخصصان و پزشکان سه روز در هفته بیماران را ویزیت می‌کنند و در صورت وجود زخم بستر یا عفونت، بیماران بلافاصله به پزشک عفونی ارجاع داده می‌شوند.

تلاش برای استقلال

یکی از کاردرمانگرها می‌گفت: هدف ما این است که مددجو به استقلال نسبی برسد. خودش بتواند رفت‌وآمد کند و کمتر وابسته به خانواده باشد. به گفته او، بسیاری از مراجعانی که یک یا دو سال توانبخشی را پشت سر گذاشته‌اند و با امید به زندگی بازگشته‌اند، اکنون مشغول به کار شده‌اند، معلولانی که با ویلچر اکنون در تولید محصولات رزین مشغول به کار هستند یا مغازه‌ای برای خود باز کرده‌اند.

هزینه توانبخشی در این مرکز ماهانه یک میلیون تومان است که اغلب مراجعان آن را پرداخت و بعدا از سازمان بهزیستی دریافت می‌کنند. 

مربیان معتقدند که تمرین‌های کادرمانی باید هفته‌ای دو بار انجام شود چون نه‌تنها برای تقویت عضلات و جلوگیری از تحلیل اندام‌ها حیاتی است بلکه آموزش‌هایی چون پیشگیری و درمان زخم بستر و «سونداژ» را هم شامل می‌شود. آموزش‌هایی که می‌تواند جان بیماران را نجات دهد چرا که برخی افراد به دلیل عفونت ناشی از زخم بستر جان خود را از دست می‌دهند.

اما مشکلات هم کم نیست؛ به گفته بسیاری از معلولان، حمل و نقل و مناسب سازی شهری همچنان بزرگ‌ترین مانع در مسیر زندگی روزمره آن‌هاست. با این حال دریافت خدمات توانبخشی و بهبود شرایط جسمی، امید را در دلشان زنده می‌کند و آن‌ها را یک گام به استقلال و اشتغال نزدیک‌تر می‌سازد.

در میانشان، افرادی هستند که امروز به مربیگری یا کارمندی رسیده‌اند و هر صبح با ویلچر راهی محل کار می‌شوند. 

روایت جالب زنده شدن یک امید

یکی از معولان که بیست‌وسه سال پیش، یک تصادف همه‌چیز را برایش متوقف کرد و بر اثر تصادف دچار قطع نخاع شد می‌گوید: روزی که پایش به مرکز حمایت از معلولان ضایعه نخاعی باز شد، آرام آرام امید در دلش جوانه زد.

با تمرین و توانبخشی دوباره نه‌تنها به مسیر تحصیل بازگشت بلکه امروز دانشجوی کارشناسی ارشد است. همین‌جا عشق زندگی‌اش را یافت و همسرش هیچ معلولیتی ندارد و ثمره این عشق، پسری ۸ ساله به نام «کارن» است. پسری که حالا تنها دیدنش کافی‌ است تا مادر با انگیزه‌ای بی‌پایان هر روز روی ویلچر تمرین‌های توانبخشی‌اش را ادامه دهد.

موسسه حمایت از معلولان ضایعه نخاعی، سال ۱۴۰۲ با تخفیف از ایران خودرو دیزل چند دستگاه ون به ارزش یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان خریداری و برای آن بالابر نصب کرد. پیش از این، ناوگان حمل‌ونقل این موسسه برای کمک به جامعه هدفش سه خودرو داشت و امروز با اضافه‌شدن دو خودروی دیگر، ظرفیت ایاب‌وذهاب معلولان به‌ ۵ خودرو افزایش یافت.

آمار بالای ضایعات نخاعی در سیستان و بلوچستان

در گفت‌وگو با رئیس سازمان بهزیستی، مشخص شد که انجمن مجوز راه‌اندازی شعبه در استان‌ها را دارد و نخستین مقصد، سیستان و بلوچستان خواهد بود استانی که بر اساس آمار، بیشترین تعداد ضایعات نخاعی را دارد؛ حسینی بر گسترش شعبات موسسه در استان‌ها تاکید کرد.

۸۵ درصد مراجعان قربانی تصادف

در جریان این بازدید، حسینی از مدیران مرکز پرسید: میزان ضایعه نخاعی مادرزادی در میان مراجعان شما چقدر است؟ که مدیرعامل موسسه پاسخ داد: این نوع ضایعه اکنون بسیار کم شده، چون بهزیستی برنامه غربالگری را اجرا می‌کند. در حال حاضر، حدود ۸۵ درصد مراجعان ما قربانیان تصادف هستند.

رییس سازمان بهزیستی عنوان کرد: تاکنون ۱۹ مرکز ضایعه نخاعی از سازمان بهزیستی مجوز گرفته‌اند و به بیش از ۴۴ هزار نفر خدمات ارائه می‌دهند.

پای مشکلات معلولان 

مدیرعامل موسسه حمایت از معلولان ضایعه نخاعی نیز توضیح داد: در این مجموعه سه‌هزار و پانصد معلول ضایعه نخاعی را از سراسر کشور تحت پوشش داریم. با وجود افزایش یارانه‌ها، مشکل اصلی این است که این مبالغ به موقع واریز نمی‌شود. بسیاری از معلولان، به دلیل نداشتن درآمد، برای تأمین وسایل بهداشتی و مایحتاج ضروری خود به این کمک‌ها وابسته‌اند و تأخیر در پرداخت، فشار زیادی به آن‌ها وارد می‌کند.

حسینی در پاسخ به گلایه‌ها گفت: اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه ابلاغ شده اما خزانه آن را پرداخت نکرده است و شرایط اقتصادی کشور نیز بر این موضوع تأثیر گذاشته است.

در ادامه یارمحمدی مدیرعامل موسسه توضیح داد: در حوزه پیشگیری، اقدامات متعددی انجام داده‌ایم از جمله فرهنگ‌سازی و تولید محتوا برای آگاهی‌رسانی تا از افزایش تعداد معلولان ضایعه نخاعی جلوگیری شود. همچنین با شرکت گلرنگ رایزنی کرده‌ایم تا معلولانی که توانایی کار دارند، متناسب با تحصیلات‌شان در شعبات و واحدهای این شرکت به کار گرفته شوند.

رییس سازمان بهزیستی در بازدید خود یادآوری کرد که خانواده‌ها بهترین فیزیوتراپیست و کاردرمانگر می‌توانند باشند و بر آموزش آنان تأکید کرد. 

او همچنین از ظرفیت‌های فناوری نوین و هوش مصنوعی برای توانبخشی آنلاین سخن گفت، اینکه حتی فردی روی ویلچر در یک شهر دورافتاده می‌تواند از طریق اینترنت تمرین‌های خود را انجام دهد.

افزایش یارانه وسایل بهداشتی 

در پایان، او خبرهای امیدوارکننده‌ای هم آورد: افزایش حق پرستاری به ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، رشد کمک‌هزینه وسایل بهداشتی از ۹۰۰ هزار به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از این ماه و افزایش مستمری به ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان. همچنین، توزیع ویلچر برقی با همکاری سپاه در حال انجام است.

بازدید امروز، هم مرور آمار و برنامه‌ها بود و هم دیدن چهره‌هایی که با وجود حادثه‌ای بزرگ هنوز برای حرکت، زندگی، کار و امید تلاش می‌کنند.

کد خبر 145735

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =